Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 
NederlandsEnglish
 
  Meetelementen  
 

 

Stationair, Actieve transducers, Meetsleutels en conventionele momentsleutel  
     
 

In de meeste situaties, is het meest essentiële onderdeel in de schroeftechniek het koppel. Het afstellen en controleren van het koppel wat door de schroevendraaier wordt geleverd, het inspecteren van de gemaakte verbinding en het analyseren van de schroefkromme vereisen een geschikt meetelement. Een meetelement(transducer) is een apparaat dat een elektrisch signaal creëert gerelateerd aan het koppel(aandraaimoment) wat uitgeoefend wordt op het meetelement.
In de  PDF dokumentatie D0080de (Duits) en D0080en (Engels) is meer technische informatie beschikbaar over meettechniek en aandraaimomenten.
Meetelementen(transducers) voor het registreren van aandraaimomenten(koppel) variëren in werking en uiterlijk en zijn gebaseerd op verschillende fysische principes, de meest voorkomende zijn:

 • Torsie-elementen met rekstroken DMS
 • Wervelstroomomvormer (Eddy-current)
 • Mechanisch (hydraulisch of veer)
 • Piëzo elektrisch kristal
Actieve transducer met meetelektronica  
 

Voor een effectieve werking van het meetelement(transducer) is het volgende van belang:

 • Een hoge resonantie voor het kunnen meten van snel wisselende spanningen
 • Voldoende stijfheid om grote krachten aan te kunnen
 • Een hoge graad van lineariteit
 • Stabiliteit onder wisselende omgevingsomstandigheden
 • Betrouwbaar en duurzaam

DEPRAG levert meetelementen(transducers) die werken op basis van twee verschillende fysische principes, te weten:

 • PE       (piëzo elektrisch)
 • DMS    (rekstrook principe)

Aangesloten op de juiste meetelektronica heeft elk type meetelement(transducer) zijn eigen specifieke toepassing. De bekende PE methode biedt een groot meetbereik en een robuuste behuizing. Voor minder eisende toepassingen is de DMS methode een goed alternatief. Meetelementen(transducers) zijn verkrijgbaar in stationaire versies (platform) en in draagbare versies, afhankelijk van de uitvoering wordt de transducer gekoppeld aan de bijhorende meetelektronica.

Stationair meetplatform MP 200 E

Het stationaire meetplatform is bijzonder geschikt voor plaatsing in meetkamers en voor opbouw bij mobiele meetstations. Het robuuste en stabiele ontwerp waarborgt een hoge meetnauwkeurigheid en een lange levensduur. Als accessoire bieden wij een klemplaat aan, om het platvorm als tijdelijke oplossing in een bankschroef te kunnen plaatsen. Voor een hogere graad van nauwkeurigheid in meetwaarden of voor het verkrijgen van uiterst kleine meetwaarden adviseren wij het platform met de gepolijste onderzijde te monteren op een tafelblad met eenzelfde afwerking. Dankzij deze extreem hoogwaardige bevestiging worden zelfs de kleinste meetfouten, die door zijkracht, afbuiging, trilling of verkeerde opstelling, volledig vermeden.

De actieve transducer gekoppeld aan Deprag meetelektronica, is de ideale combinatie voor het uitlezen en documenteren van aandraaimomenten.
Met de actieve transducer is het zelfs mogelijk om tijdens het productieproces aandraaimomenten uit te lezen en schroefanalyses te maken. De actieve transducer voldoet aan de meeste proceseisen en draagt bij aan een hoge kwaliteit waarborging.


De meetsleutels maken het mogelijk om inbouwschroevendraaiers te testen, zonder deze eerst te verwijderen uit het schroefstation. Door middel van twee aangebrachte spanvlakken op de kop van de sleutel kan deze als tijdelijke oplossing in een bankschroef worden geplaatst. Aangesloten op het meetinstrument (DME-200 PC) kunnen deze meetsleutels door het natrekken of losdraaien van het bevestigingsmiddel ook gebruikt worden voor het testen van bestaande schroefverbindingen. Deze veelzijdige meetsleutel combineert de toepassing van een conventionele momentsleutel met de precisie van een up to date elektronisch koppelmeetinstrument.

De mechanische momentsleutels (sleepwijzer) kunnen ingezet worden voor eenvoudige afstel en controle taken. Om het koppel te kunnen verifiëren is het eenvoudig natrekken van een schroefverbinding voldoende, waardoor het mogelijk is om een snelle indicatie van het koppel te verkrijgen.

 

Technische gegevens:

 
Meetplatform (PE)    
Meetplatform (PE) specificaties
Meetplatform (DMS)  
Meetplatform (DMS) specificaties
Actieve transducer (DMS)  
Actieve transducer (DMS) specificaties

Meetsleutel (PE)

 
Meetsleutel (PE) specificaties
Meetsleutel (DMS)  
Meetsleutel (DMS) specificaties
Momentsleutel  
Momentsleutel specificaties
 

Dokumentatie meetelementen

Technische informatie meettechniek en aandraaimomenten
  D3020DE(pdf) D0080DE(pdf)
  D3020EN(pdf) D0080EN(pdf)